SEASONS (2024)
OBS: Lösenord: springrolls
Vi står i ruinerna av de fyra årstiderna och både runt omkring och oss inuti oss blir allt successivt konstigare. Det är något kusligt med årstidernas uppbrutna tidscykel och hur de påverkar våra känslor, minnen och tidsuppfattning.
Minnena töar bort i oss. Vinden tystnar. Ute är det sol.
Begreppet årstider är både en meteorologisk såväl som kulturell definition baserad på vår förväntan på hur och när årstider borde infalla. Verket undersöker dissonansen mellan denna förväntan och hur de idag faktiskt uppträder. Föreställningen iscensätts som en scenisk antologi* där texter av fyra författare flätas samman med starka audiovisuella bilder som tillsammans skapar oförutsägbara scener av vår relation till årstiderna, som plötsligt kan avbrytas eller lösas upp i sin form.
*Antologi = en krans av blommor/dikter
Konstnärligt koncept och regi: Olof Runsten
Manus/text: Olof Runsten, Yiou peng, Matilda Tjäder, Michael Marder
Skådespelare: Anna Ladegaard
Röstskådespelare: Josephine Kylén-Collins
Ljus-, video- och laserdesign: Christoffer Lloyd
Ljud och musik: Patsy Lassbo
Mask, kostym och högtalarhuvuden: Emma Eastop
Textil scenografi: Diane Esnault
Teckningar: Märit Runsten
Teknisk samordning Turteatern: Josef Moberg
Grafisk design publikation: Marijn Degenaar
Korrektur: Ming Lin
Tryck av publikation: Klas Trollius på Skogen
Produktion: Dramageddon AB
Pressfoto: Daniel Pherson
Samarbeten: Skogen, Black Box teater Oslo och Turteatern
Med stöd av: Statens Kulturråd, Fond for Lyd og Bilde, Nordisk Kulturfond, Sveriges Författarfond, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse
Bergfiktioner (2022)
OBS: Lösenord: berg
På turistbyrån sa dom:
Det gäller att komma upp på berget och inte falla in i det
För då kommer du inte ut
Utan kröns som drottning
Med en krona av granit
Fiktionen om att bli bergtagen återkommer genom historien med olika syften, exempelvis som ett sätt att förklara psykisk ohälsa, eller för att beskriva suggestionen i en konstupplevelse. Berget tycks oupphörligen dra människor till sig, upp på sig och in i sig. Det är på berget vi möter oraklet, det är i berget vi hålls fångna av bergakungen och det är upp för berget som Sisyphos släpar sin lyckosten.
Från den naturromantiska idén om det sublima, genom 30-talets bergfilm och samtidens wanderlust återkommer en serie uppmaningar: romantisera, bestiga, övervinna och utvinna. Med utgångspunkt i berget som plats och symbol vill vi med denna landskapsteater studera dess mytiska, historiska och samtida betydelser.
Text, regi och rum: Olof Runsten
Musik, ljuddesign och rum: Patsy Lassbo
Skådespelare: Anna Ladegaard
Ljusdesign: Christoffer Lloyd
Animation: Maja Korpi
Kostym och scenografi: Lina Lundquist
Publikation: Barrie Sutcliffe (Skogen)
Produktion: Interim Kultur
Produktionen genomförs med stöd från Statens Kulturråd, Stockholms stads kulturförvaltning och Göteborgs Stad. Producerat genom residens på Skogen och Turteatern. Förarbetet har stöttats genom Konstnärsnämnden, Nordisk Kulturkontakt och Agder Teaterlaboratoium.
Lilla Oraklet (2022)
OBS: Lösenord: lilo
Lilla Oraklet driver med idéen om nationen-som-kultur, (avsaknaden av) svensk kulturdebatt och samtidens politiska kollaps där konsten ibland kallas in som nödinsats för att rädda samhället från sin fula spegelbild. Konstanta misstroendeförklaringar, misslyckade allianser och den tveeggade synen på konsten och konstnären utgör i dag en del av det politiska landskapets distinkta topografi. Politiska floskler om vikten av konst och kultur åtföljs av en sensationell ’hänt extra’-dramaturgi i media: svensk hiphop uppfodrar till missbruk och organiserad kriminalitet, bildkonstnärer fejkar psykoser på Västerbron i Stockholm och teatergrupper skapar våldsamma deltagarbaserade situationer där folk går hem med nyfabricerade trauman. Ja, hör och häpna! Denna kakafoni där man varken vet ut eller in, höger eller vänster, upp eller ner, är mer eller mindre status quo. Kapitalism? Sa någon kapitalism? Visst handlar allt även om kapitalismens roll i spelet för gallerierna! Men ärligt talat, finns det ens någon som orkar diskutera pengar och värde fortfarande? Guld, papper, crypto – är det inte som det alltid har varit? De som är rika blir rikare. De som är bildade blir mer bildade. Klyftorna ökar, kriserna kommer allt tätare. Den eviga återkomsten är i dag en vardaglig och högst påtaglig händelse: accelererad, ständigt självreflekterande och parodisk. Livet är en nihilistisk meme.
Regi: Olof Runsten (Sticky Drama)
Tonsättare: Patsy Lassbo (Sticky Drama)
Dramatiker: Ruby Nilsson (Sticky Drama)
Scenografi & formgivning libretto: Ba Bladh
Kostym: Konrad Lidén
Dramaturg och konstnärlig ledare: Magnus Bunnskog (Audiorama)
Producent: Karin Starre (Audiorama)
Teknisk producent: Marcus Wrangö (Audiorama)
Kommunikation: Bodil Bolstad (Audiorama)
Röster:
Lilla Oraklet – Johanna Malm
Folket – Klas Lagerlund, Ellen Söderhult och Sara Ribbenstedt
De Rika – Per Öhagen
De Visa – Astrid Mohlin
Staten – Röstsyntesen Alva
Expositör – Josefina Björk
“Lilla Oraklet” är producerad av Sticky Drama i samarbete med Audiorama, med stöd från Kulturrådet, Sveriges Författarfond, Region Stockholm, Göteborgs Stad och Skogen.
Tack till: Hägerstens Medborgarhus, MDT, Maria Horn, Hampus Norén och Sara Parkman.
Länkar
Kontaktperson
Olof Runsten för Dramageddon AB
Telefonnummer: 076-147 38 00
Email: olof.runsten@hotmail.com